Светецът на нашето съвремие

Дядо Добри - светецът от Байлово

Материалът спечели поощрителна награда в Конкурс „Добротворчество“, категория „Млади писатели“ 

Автор: Любомир Петров

Вижте материала в сайта на конкурса тук.

 ––––––––––––––––––––-

В тази статия ще Ви разкажа историята на една уникална личност. И тъй като личности като тази в днешно време се срещат изключително рядко, се надявам  да Ви бъде интересно и да Ви накара да се замислите. Може би много от нещата, които ще прочетете по-долу, чувате за първи път или пък за пореден. Но аз мисля, че този светец, както е по – известен сред  малцината,  разбрали за неговото дело,  е един достоен пример, от който можем да научим много. А и личности като тази не бива да се забравят. За тях трябва да се пише и говори много. Те трябва да бъдат широко известни, за да се следва примерът им и да не бъдат забравяни.

Дядо Добри - светецът от Байлово
Снимка: http://saintdobry.com/svetetz/

Този човек не блести с богатство и известност, както по-голямата част от известните днес, наречени ВИП.  Той блести с вяра и изключителна човечност. Малко са тези, които действително осмислят  делото на този светец. Защото той не върши чудеса в библейския смисъл. Той просто събира пари, които после съвсем безкористно дарява до стотинка на различни православни храмове, за да бъдат ремонтирани.  Представям Ви дядо Добри.

Добре Димитров Добрев е човекът в истинския смисъл на думата. Роден е на 20-ти юли 1914 г. в село Байлово. Както е известно това е родното място на великия български писател Елин Пелин. Не знам дали този страничен факт има нещо общо с личностното дело на дядо Добри, но си струва да се спомене. Може би този край действително ражда големи хора. През Втората световна война дядо Добри частично загубва слуха си, когато при една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него.

Около 2000 г. Добри дарява цялото си имущество в полза на институцията, която той смята за най-висша – църквата. От тогава дядо Добри се оттегля от светския живот. Отдава се на аскетичен живот, неприсъщ  за хората от днешното общество. Към днешна дата той е на 100 години. Живее в пристройка към църквата „Св. Кирил и Методий” в родното си село Байлово. Спи на земята, но това му е достатъчно, не иска легло, далеч е от светските облаги.  Въпреки че условията му на живот са изключително скромни, той вярва. Дали Бог му е дал това дълголетие, заради богоугодното му дело – не знам.  Но знам със сигурност, че неговото дело трябва да остане незабравено.

Най-мащабното дарение, което спомага за популяризирането на делото на светеца от Байлово e за храм-паметника „Св. Александър Невски“ в гр. София. Сумата от 35 000 лева добрият дядо Добри е събирал години, за да отиде в най-големия християнски храм у нас с идеята да ги дари. Така той става най-големият дарител на храм-паметника. Това му проявление е най-известното и запомнящо се сред хората.

Същевременно дядо Добри събира пари и за много други църкви и манастири в страната, една от които е тази в с. Байлово. За нея са необходими 10 000 лева. Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София, застава пред вратите на храм-паметник „Александър Невски” или църквата „Свети Седмочисленици” събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка на църквата. Старецът казва, че хората му дават необходимото за насъщният за деня и е доволен на това. За дядо Добри това не е просия, а милостиня.

Макар че не обича гласността и показването си в медиите, благодарение на тях той стана публично достояние. И такива примери трябва да се показват много с надеждата, че ще настъпи промяна към по-добро! Бог го подкрепя в святото му дело. Той казва много истински неща. Неща, за които на днешните хора не им се говори. Или по-точно те не познават тези неща, за тях те са далечни, или пък въобще не съществуват. Но за дядо Добри те са всичко. Неговите  думи са пълни с толкова искреност, че те карат да се разплачеш и учудиш от безграничната доброта на този старец.

Ако някой  ми зададе въпроса: „Колко са хората като дядо Добри днес?” бих се замислил сериозно по въпроса. Със сигурност  има още като него, които с делата си  дават надежда, че доброто съществува. Но знаем ли за тях? Знаят може би само хората, от родното им място, от най-близкото им обкръжение. Но за обществото остават невидимите герои на съвремието. На фона на деградиращия свят, изплетен  от алчност и завист,стремящ се за лична облага дядо Добри блести като звездица, осветляваща пътя на изпадналото в криза общество.

Аз мисля, че той е един достоен пример за подражание.  Ако всички днес се опитаме да бъдем малко по-добри. Ако спрем поне за малко да търсим личната облага във всяко действие, което правим. Замисляте ли се какво би станало?! Ако Ви е трудно аз ще Ви кажа – Ще бъдем свободни! И може би се чудите за каква свобода Ви говоря?! Ще бъдем свободни от онези пагубни чувства – злобата, завистта, алчността, щастието за сметка на чуждото нещастие които засмукват съзнанието ни и ни водят към духовна гибел. Нека се придържаме към думите на добрия старец!

Дядо Добри казва, че не се страхува от смъртта. Но е факт, че тя ще дойде един ден. И не можем да не се запитаме – не е ли бил животът му героичен, а делото му подвиг? Колко богати сме всъщност?! В какво се изразява нашето богатство?! Ние може да сме богати изключително много, можем да парадираме с богатство, коли, земи, къщи и власт… дядо Добри няма такива неща, за него те са дяволът. Но дали осъзнаваме колко всъщност е богат този човек. Неговото богатство се изразява по един друг по-съвършен начин, различен от материалния. Богат е като човек, пълен с искреност и доброта. Пълен с вяра и надежда, че светът ще се оправи, макар да вижда деградацията му. Дядо Добри е ангел, светец, герой …както искате го наречете, но най-важното е, че той носи човещината в себе си и я разпространява. Това е неговият героизъм. Защото животът , изживян с грижа за ближния и изпълнен със стремеж към добротворчество, е истински смислен и героичен.

Използвани източници в статията:

  1. Онлайн енциклопедия. Дядо Добри. – В: Wikipedia. Безплатна онлайн енциклопедия [Онлайн]. 21.10.2014 г. [Прегледан 15.11.2014]. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8
  2. Уеб-страница. Официален сайт за дядо Добри. – В: За дядо Добри [онлайн]. [прегледан 15.11.2014]. http://saintdobry.com/za-diado-dobry/
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s